Μεθοδολογία Εργασιακών Χαρακτήρων Belbin

Dr. Belbin – Γνωρίστε την ομάδα Belbin της Μεγάλης Βρετανίας

Η εταιρεία Belbin Associates UK εδρεύει στα περίχωρα του Κέμπριτζ (Μεγάλη Βρετανία) και ιδρύθηκε το 1988 από τον δόκτορα Μέρεντιθ Μπέλμπιν (Meredith Belbin).

Σήμερα αξιοποιεί τις ικανότητες μίας αφοσιωμένης ομάδας στη φιλοσοφία Belbin, υπό την διευρυμένη διαχείριση των εταίρων Meredith Belbin, Nigel Belbin και David Bainbridge.

Belbin Hellas – Dr Belbin

 

Belbin_Hellas_DrBelbin

Γνωρίστε τον Δόκτορα Meredith Belbin

Ο Mέρεντιθ Μπέλμπιν είναι πτυχιούχος κλασσικών σπουδών και ψυχολογίας του κολλεγίου Κλερ στο Κέμπριτζ (Clare College-Cambridge) και με διδακτορική διατριβή στο θέμα «Ηλικιωμένοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία». Εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Μηχανικής Παραγωγής (Institute on Engineering Production) στο Μπέρμινχαμ (Birmingham) ενώ αργότερα ηγήθηκε διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων στο Κράνφιλντ (Cranfield), παρέχοντας τις συμβουλές του σε διάφορους βιομηχανικούς και παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Νυν Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Βιομηχανικής Εκπαίδευσης του Κέμπριτζ, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Ανάπτυξης Εργαζομένων, Ανώτερος Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και ιδρυτικό μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τον διορισμό Ειρηνοδικών στην κομητεία του Κέμπριτζ, ανακηρύχτηκε πρόσφατα, Επισκέπτης Καθηγητής και Επίτιμο Mέλος του κολλεγίου Διοίκησης Επιχειρήσεων Χένλεϋ 

(Henley Management College).

Τα επαγγελματικά του καθήκοντα περιλαμβάνουν επίσης, την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνείς διαλέξεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας (όπως π.χ. στη Διεύθυνση Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε πολλούς Δημόσιους οργανισμούς και Ιδιωτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως) και τη συγγραφή βιβλίων περί διαχειριστικών θεμάτων.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:

Management Teams: Why They Succeed Or Fail (1981)

The Job Promoters (1990)

Team Roles At Work (1993)

The Coming Shape of Organization (1996)

Changing the Way We Work (1997)

Beyond The Team (2009) and

Managing Without Power (2001)

 

Η Θεωρία των εργασιακών χαρακτήρων Belbin ®

Ο Dr. Meredith Belbin, όρισε τον εργασιακό χαρακτήρα (Team Role) ως:

“Η τάση να συμπεριφερόμαστε, να συνεισφέρουμε και να συνδεόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο, όταν ήμαστε με άλλα άτομα”.

Κάθε εργασιακός χαρακτήρας (Team Role) έχει τις δικές του συγκεκριμένες δυνατότητες και αποδεκτές αδυναμίες, και κάθε ένας από αυτούς έχει σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία μιας ομάδας.

 

Η ανακάλυψη των εργασιακών χαρακτήρων

Το κολλέγιο Henley Management College (Μεγάλη Βρετανία) που κατείχε ιδιαίτερη θέση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, θέλησε να οργανώσει ειδικά προγράμματα ανάπτυξης διοικητικών στελεχών για θέσεις όπως ‘Διευθύνων Σύμβουλος’, ‘Πρόεδρος’ και μέλος ‘Διοικητικού Συμβουλίου’ όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για τον οργανισμό. Ήταν τέλη του ΄80 και το κολλέγιο είχε προβληματιστεί με την αποτυχία αρκετών εργασιακών ομάδων και την επιτυχία άλλων, φαινομενικά ίδιων και κάλεσε τον δόκτορα Meredith Belbin να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους κάποιες ομάδες και επιχειρήσεις ήταν πιο επιτυχημένες σε βάθος χρόνου από άλλες. Η μελέτη κράτησε εννέα χρόνια και κατά τη διάρκειά της μελετήθηκε η συμπεριφορά των διοικητικών στελεχών από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίστηκαν εννέα θετικά συμπλέγματα συμπεριφορών που ονομάστηκαν εργασιακοί χαρακτήρες (Team Roles) και αποδείχτηκε ότι τα άτομα σε μία ομάδα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εργασιακών τους χαρακτήρων.

 

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, συμπλήρωναν μια συστοιχία από ψυχομετρικά τεστ και τοποθετούνταν σε ομάδες με ποικίλες συνθέσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάφορες πολυσύνθετες ασκήσεις διαχείρισης που αποτελούσαν τα κύρια στάδιά της.

Οι ασκήσεις αυτές ήταν διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια όπου οι ομάδες σε ένα αγοραστικό περιβάλλον θα έπρεπε να οδηγήσουν την επιχείρηση σε πλεονεκτική θέση και κερδοφορία.

Ειδικοί παρατηρητές κατέγραφαν ανά τριάντα δευτερόλεπτα τη συμμετοχή και συμπεριφορά των ατόμων σε αυτές τις ασκήσεις, ενώ ομάδες που κρίνονταν ως επιτυχείς παρακολουθούνταν ακόμα πιο στενά. Με το χρόνο, οι ερευνητές άρχισαν  να ταυτοποιούν άτομα-κλειδιά και τις συμπεριφορές τους. Στην αρχή αναγνωρίστηκαν τα άτομα που είχαν πρωτοποριακές ιδέες. Έπειτα αναγνωρίστηκαν τα άτομα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν το κάτι το διαφορετικό και να το εκμεταλλευτούν. Από εκεί και πέρα, άλλοι έξι χαρακτήρες αναγνωρίστηκαν και αναλύθηκαν, ολοκληρώνοντας την έρευνα με οκτώ εργασιακούς χαρακτήρες. Ο ένατος, Specialist, ανακαλύφθηκε τελευταίος, στην πρακτική αξιολόγηση της θεωρίας.

 

Το ειδικό ερωτηματολόγιο αυτο-εκτίμησης Belbin® δημιουργήθηκε και το σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, σε διάφορους βιομηχανικούς και εμπορικούς τομείς ανά τον κόσμο.

Belbin Hellas – Dr Belbin

Είναι οι εργασιακοί χαρακτήρες (Team Roles) για πάντα;

Οι εργασιακοί χαρακτήρες Belbin® βελτιώνουν την αυτογνωσία και την κατανόηση μεταξύ των ατόμων και των ομάδων και απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συμπεριφέρονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι προτιμήσεις αυτές δεν είναι εφ’ όρου ζωής, διότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των ατόμων και την προτίμηση, υιοθέτηση ή αποφυγή ενός εργασιακού χαρακτήρα  όπως π.χ. μια καινούρια εργασία, προαγωγή ή κάποιες καταστάσεις εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος. 

Προκειμένου να αναγνωρίζετε αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά, συνιστούμε την διερεύνηση των εργασιακών χαρακτήρων Belbin® καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας (ή ως διαδικασία προγραμμάτων διαχείρισης καριέρας σε οργανισμούς).

Η δύναμη της θεωρίας και των εξειδικευμένων συστημάτων Belbin® έγκειται στο ότι τα μεμονωμένα άτομα μπορούν να ταυτοποιήσουν το χαρακτήρα που υιοθετούν και οι οργανισμοί να πληροφορηθούν τους εργασιακούς ρόλους που το άτομο επιθυμεί, έχει και μπορεί να υιοθετήσει επιτυχώς με την κατάλληλη στήριξη και εκπαίδευση. Τις περισσότερες φορές τα άτομα προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν αγνοώντας την κρυμμένη τους δύναμη ενώ από την άλλη πλευρά επιχειρήσεις διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια ομαδικότητας, θεωρώντας ότι όλα τα άτομα αντιδρούν, μαθαίνουν, επικοινωνούν και εργάζονται με τα ίδια κριτήρια, κίνητρα και μεθόδους (ή ότι μπορούν να μάθουν να ενεργούν το ίδιο).

 

Οι εργασιακοί χαρακτήρες είναι διαφορετικοί αλλά ισάξιοι.