Τα ”ΠΡΕΠΕΙ” και η τυραννία τους.

Τα ”ΠΡΕΠΕΙ” και η τυραννία τους.
by
12233217_417162095143763_1106496499_n
Όλοι, λίγο ή πολύ πια , εναντιωνόμαστε με τα ”πρέπει” και μάλιστα αδιακρίτως , τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και συγχρόνως αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να ζούμε χωρίς καποια πρέπει ή δεν πρέπει.
Ας τα ξεχωρίσουμε, λοιπόν !
Τα τυραννικά πρέπει , αυτά που μας καταστρέφουν την ζωή πραγματικά , δεν έχουν την σοβαρότητα των Γνήσιων Ιδανικών και των Ηθικών Ανθρώπινων Αξιών που στοχεύουμε να φτάσουμε και ο καθένας κάνει τον προσωπικό του αγώνα για αυτά.
Ειναι αντίθετα ,Δικτατορικές εσωτερικευμένες εντολές που απαιτούν άμεση ικανοποίηση και ο στόχος τους είναι μία ιδεατή εικόνα που νομίζει κάποιος ότι πρέπει να έχει για να αξίζει ως ύπαρξη ή να προστατευτεί στην ζωή.
Δεν είναι απο τα πρέπει που οδηγούν στην βελτίωση , στην ανάπτυξη ,στην ωριμότητα και σε μία ουσιαστική ωφέλιμη αλλαγή αλλά είναι αυτά που θα ”εξασφαλίσουν” μία εικόνα μη ατελή και μη ελλειμματικη , που τόσο ανάγκη (νομίζει) ότι έχει , η προσωπικότητα αυτή.
Υπάρχει μια κρυμμένη αλαζονεία εδώ γιατί ο στόχος ειναι η εικόνα και το αίσθημα της άμεσης τελειότητας !
Αυτά τα επιτακτικά και δικτατορικά πρέπει , γίνονται…παραχαράκτες μιας φυσιολογικής Ηθικής πορείας και τελικά με την ανειλικρινεία (μη συνειδητη βέβαια) που τα διακρίνει , μάλλον είναι περισσότερο ανήθικα παρά ηθικά.
Και λέω ανήθικα γιατί μας απομακρύνουν από τον πραγματικό μας εαυτό και ανακόπτουν την υπέροχη πορεία μας προς μία όλο και πιο πλούσια και καλλιεργημένη προσωπικότητα που μέσα από την αποδοχή και του μεγαλείου της αλλά και των ανθρώπινων αδυναμιών της , θα προχωρήσει ομαλά , θα κατανοεί καλύτερα τους άλλους και θα καταφέρει τελικά να ωφελήσει την δική της Υπαρξη και τον Κόσμο όλο !
Mαρία Αντωνάτου
Life Coach
Msc Counselling Psychology
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *