Οι ανταμοιβές στα παιδιά, η άλλη όψη της τιμωρίας…!!

Οι ανταμοιβές στα παιδιά, η άλλη όψη της τιμωρίας…!!

ανταμοιβη

    • Αν φας όλο σου το φαγητό θα πάμε σινεμά το βράδυ…!!

    • Αν είσαι καλό παιδί θα σε πάρω και αύριο μαζί μου στην αγορά…!!

”Μαμά κάθε φορά που είμαι καλό παιδάκι και κάνω αυτά που εσύ θες , νιώθω όμορφα γιατί με αγαπάς με αποδέχεσαι και με επιβραβεύεις .

Τι θα συμβεί όμως αν μια μέρα δεν είμαι καλό παιδάκι μαμά..;;;;”

Πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν τις ανταμοιβές για να ενισχύσουν συμπεριφορές που θεωρούν σωστές από το παιδί τους .Έχοντας γονεϊκή εξουσία παρέχουν προνόμια (δώρα, χαρτζιλίκι κ.α) ”εξαγοράζοντας” τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού.

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται σε όσα θεωρεί σωστά ο γονιός για αυτό;;

Ο γονιός είναι έτοιμος να αποσύρει τα προνόμια και οι ανταμοιβές παίρνουν πλέον τη μορφή της τιμωρίας.

-Αφού δεν έφαγες, δεν πειράζει δεν θα δούμε την ταινία το βράδυ …!!

-Είδες που δεν ήσουν καλό παιδί, αύριο θα πάω μόνο με τη Μαρία στην αγορά και εσύ θα μείνεις σπίτι…!!

Τι σημαίνει όμως αυτό για ένα παιδί ; Κάθε φορά που του αποσύρει τα προνόμια ο γονιός ένα τεράστιο αίσθημα ματαίωσης και απόρριψης το κατακλύζει,νιώθει αβάσταχτο άγχος για τη σχέση του με το γονέα γιατί θεωρεί δεν το αγαπά και δεν το αποδέχεται.

Επιπλέον , ένα παιδί που συνεχώς το ανταμοίβουν , υπακούει στις επιθυμίες των γονιών του γιατί ξέρει ότι έχει κάτι να κερδίσει. Έτσι αναπτύσσει αίσθημα ιδιοτέλειας , επιθυμεί να κάνει κάτι μόνο όταν έχει όφελος και μπορέι να επιλέγει σχέσεις με γνώμονα το συμφέρον.Ακόμη με τις συνεχείς επιβραβεύσεις δεν κατανοεί την ουσία των πραγμάτων αφού μαθαίνει απο πολύ μικρό ότι οι σχέσεις είναι ανταλλακτικές ( τι δίνω και τι θα πάρω πίσω ως αντάλλαγμα). Έτσι στερείται εσωτερικού ελέγχου και δε βρίσκει κανένα νόημα να κάνει κάτι απλά και μόνο γιατί
το ίδιο το θεωρεί σωστό .

Τέλος, σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς ,μα ποτέ δεν πρέπει να επιβραβεύω το παιδί μου ;

Ο κίνδυνος δεν κρύβεται σίγουρα στην επιβράβευση αλλά στα κίνητρα του γονέα. Όταν στόχος του γονέα δεν είναι να ευχαριστήσει το παιδί, αλλά σκοπός του είναι να το πειθαρχήσει, ώστε να ακολουθήσει τα δικά του θέλω και τις δικές του προσδοκίες τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες για το παιδί .


Σίγουρα υπάρxουν πολλοί τρόποι να εκπαιδεύσει ένας γονέας το παιδί του να το μάθει να διαχωρίζει το καλό και το σωστό από το κακό και το μη ωφέλιμο. Καθώς επίσης να το βοηθήσει να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και να μπορεί να κατανοεί τις ανάγκες του γονιού του ώστε τα κίνητρα για να τροποποιήσει την συμπεριφορά του να είναι δικά του και να μην υποκινούνται ούτε από το δέλεαρ της ανταμοιβής ούτε από το φόβο της τιμωρίας

Αγγελική Δρακοπούλου

Ψυχοπαιδαγωγός

MSc Επιστήμες της Αγωγής

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *