ΑναΚαλύπτοντας την Κάρεν -ΑναΚαλύπτοντας τον Εαυτό

ΑναΚαλύπτοντας την Κάρεν -ΑναΚαλύπτοντας τον Εαυτό

KarenHorney_circ Μία από τις ίσως σημαντικότερες προσωπικότητες με αναγνώριση του έργου της και την ισχύ του μέχρι σήμερα, που ασχολήθηκε με την ψυχιατρική και τον επίγονό της την ψυχοθεραπεία, είναι η Κάρεν Χόρνεϊ.
Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1885, εγκαταστάθηκε στο Σικάγο το 1932 και υπήρξε συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης του Σικάγο.Το 1934 μετακόμισε στη Ν. Υόρκη και ίδρυσε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης.

Ασχολήθηκε με τις νευρώσεις απομακρυνόμενη από την φροϋδική ανάλυση δίνοντας έμφαση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες -πολιτισμικούς μάλλον παρά βιολογικούς.Είχε την πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία θα έπρεπε να είναι ένα ανθρωπιστικό εγχείρημα παρά μια άκαμπτη και αυστηρή επιστήμη.
Έλεγε ότι ο άνθρωπος φέρει εγγενώς την δυνατότητα να εξελίσσεται σε ένα ον ωφέλιμο για τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον του, αν αναπτυχθεί σε ευνοϊκές συνθήκες ζεστασιάς και σεβασμού για την ατομικότητά του. Αλλιώς παρεκκλίνει από αυτήν την πραγματική του Φύση με ολέθρια αποτελέσματα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι παρά ένα μέσο για την Απελευθέρωση και την Ανάπτυξη του ανθρώπου.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της Κάρεν Χόρνεϊ ήταν ότι βοήθησε την απελευθέρωση της ψυχανάλυσης από την αυστηρά μηχανιστική αντίληψη που επικρατούσε το πρώτο μισό αυτού του αιώνα. Η θεωρία που πρόσφερε ως εναλλακτική λύση είναι μια διαπροσωπική και πολιτισμική θεωρία.
Οι άνθρωποι εξελίσσονται σε σχέση με άλλους ανθρώπους που ζουν στα πλαίσια ενός πολιτισμικού περιβάλλοντος, διότι ο καθένας από μας αποτελεί μοναδικό και αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και η συμβολή του στην υγεία του κοινωνικού συνόλου είναι απαραίτητη. Έτσι οι παράγοντες που δημιουργούν νευρώσεις και διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν μέρος της ζωής και αφορούν καταστάσεις για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι.

Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί εξομολογητική διαδικασία, χρησιμοποιεί τεχνικές με σκοπό να 12166954_410788995781073_1486923659_nανακαλύψει καθοριστικούς και δευτερογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή συμπεριφορά και τα συναισθήματα που άρχισαν από την παιδική ηλικία και καταγράφονται τόσο στη συνείδηση όσο και στο μη συνειδητό.

Προσπαθεί να φέρει φως σε σκέψεις-συναισθήματα και συμπεριφορές που δε συνειδητοποιούμε. Είναι διαδικασία Αποκατάστασης μέσω επαναπροσδιορισμού με εγκεφαλική διεργασία (πολυσυσχετιστικό συλλογισμό), Αποκάλυψης και τελικά Αφύπνισης του πραγματικού Αυθεντικού Εαυτού.

Η σημασία της μεθόδου αυτής δεν βρίσκεται τόσο στα γενετικά αίτια όσο στα αίτια που διαιωνίζονται.
Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τις σκοτεινές πτυχές της ζωής και της ύπαρξής του και να κατανοήσει τα αίτια της δύναμης ή της αδυναμίας του. Βοηθά στο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να γνωρίσει το τι συμβαίνει συνειδητά και ασύνειδα ανάμεσα σε αυτόν και τους άλλους.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος και μέσα από τον τρόπο ζωής επιχειρεί τις πρώτες απόπειρες να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται ώστε να υπάρξει υγιής ανάπτυξη και αυτοέκφραση.

Ένας πολιτισμός όμως που νοσεί ο ίδιος βαθιά, ενισχύει την δυσλειτουργικότητα των ανθρώπων και την καθιστά αυτοαναπαραγόμενη. Ο Στόχος είναι να περιορίσει την αποξένωση μεταξύ των ατόμων, να καταστήσει στενότερες δημιουργικές σχέσεις , μεγαλύτερη αλληλεγγύη και σεβασμό προς όλα τα όντα και το περιβάλλον.

Η βελτίωση στις σχέσεις ενός δυσλειτουργικού ανθρώπου με τους άλλους ανθρώπους συμπίπτει με τη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό του. Αν κάποιος δεν διαθέτει κατανόηση για τον εαυτό του αν δεν κοιτάζει βαθιά μέσα του προκειμένου να γνωρίσει τον εαυτό του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με κατανόηση τους άλλους.

Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με δυσλειτουργικά θέματα.  Γεννιούνται με μια βασική αγωνία όμως για το εάν θα επιβιώσουν μέχρι να είναι ικανοί να είναι υπεύθυνοι αυτοί για την επιβίωση τους και την εξέλιξή τους . Κάτι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν γύρω στα 17 τους χρόνια.

Όσο τα μηνύματα από το περιβάλλον που αναπτύσσονται δημιουργούν ισχυρές υπόνοιες Απόρριψης , Παραμέλησης και Ταπείνωσης, τόσο αυτό το άγχος μεγαλώνει με πολύ πιθανό αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή να διατηρηθεί και να να γίνουν δυσλειτουργικές προσωπικότητες.

12166249_410721919121114_1259225463_nΗ Επίγνωση αυτού ,είτε μέσω ψυχοθεραπείας ,είτε μέσω Γνώσης που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά , επιχειρεί να ελευθερώσει το άτομο ώστε οι εγγενείς αρετές του να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να χάνονται σε νευρωσικές διαταραχές αλλά να εκφράζονται ελεύθερα και να ικανοποιούνται.
Μέσα από μία τέτοια διαδικασία που μπορεί και να λειτουργήσει ακόμη και προληπτικά ,κατακτάται η Πίστη στον Εαυτό, η απαραίτητη ευελιξία συμπεριφοράς και γίνεται αντιληπτό το όριο ανάμεσα στην Ελευθερία και στην εγωκεντρική ασυδοσία, στην Αγάπη και στην εξάρτηση, στην Δοτικότητα και την ενδοτικότητα, στην Πνευματικότητα και στην στείρα επανάληψη μηχανιστικών ”τελετουργιών” , στο Ηθικό χρέος και στο καθήκον από φόβο ,στην Δημιουργικότητα και στην υπερβολική αναζήτηση αναγνώρισης.
Τελικά, η διερεύνηση του προσώπου, οδηγεί στην ΑΝΑκάλυψη του Αυθεντικού Εαυτου και στον δρόμο για την προ-ορισμένη για την μοναδικότητα της Υπαρξής μας , Αυτοπραγμάτωση !
Δηλαδή την πλήρη και αβίαστη αξιοποίηση όλων των ποιοτήτων μας και μάλιστα μέσω αυτών που από όλες όσες εχουμε, επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι , να εκφράσουμε τον Εαυτό μας !
Την αποκαλυπτική αυτή εμπειρία , μπορούμε να την επιτύχουμε με καθοδήγηση αλλά και αρκετές φορές και μόνοι μας !
”Η ίδια η ζωή είναι από μόνη της Ο Μεγάλος Θεραπευτής ”, ‘οπως η ίδια η Κάρεν Χόρνεϊ λέει.
Απλά με έναν οδηγό-φακό, ο δρόμος προς την εσωτερική δύναμη και ελευθερία , γίνεται συντομότερος και απολαυστικότερος !
Μαρία Αντωνάτου
Personal & Professional Coach
Msc Counselling Psychology

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *