Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ : “Θέλω να με αγαπούν για αυτό που είμαι και για ο,τι κάνω”

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ : “Θέλω να με αγαπούν για αυτό που είμαι και για ο,τι κάνω”

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί για αυτήν την μοναδικότητα που έχουμε ο καθένας ! Να μην δεχόμαστε να μας αγαπούν με τον όρο να αλλάξουμε προσωπικότητα που να συμφωνεί με τα μέτρα και σταθμά του άλλου και τον βολεύει !  Αυτό δεν είναι καθόλου κακό , το αντίθετο θα έλεγα , μάλιστα !

Ωστόσο, όταν κάποιος μας το λέει, ας προσέξουμε και ας παρατηρήσουμε , μήπως εννοεί ότι θα πρέπει εμείς να ανεχόμαστε την όποια εναντιωματική συμπεριφορά του, την αναξιοπιστία του , την έλλειψη ενσυναίσθησης, τον κακό τρόπο του και γενικά την ψυχική ένδεια που μπορεί να κουβαλάει .

Ένας μη ισορροπημένος άνθρωπος , απαιτεί να τον αγαπούν χωρίς ο ίδιος να καταβάλλει καμία ουσιαστική προσπάθεια και επειδή νιώθει ο ίδιος γεμάτος εχθρότητα και ανεπάρκεια , θέτει υπερβολικές απαιτήσεις, ζητά με αναίδεια τεράστια ανοχή και πολλές φορές προσάπτει την δική του ανάρμοστη συμπεριφορά στον άλλον ή τον θεωρεί υπεύθυνο για αυτή.

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι πρέπει να κάνει τίποτα ή ήδη κάνει πάρα πολλά και πιστεύει ότι η μόνη απόδειξη της αγάπης του άλλου είναι να μην έχει ΚΑΝΕΝΑ όφελος. Ούτε το απόλυτα θεμιτό όφελος, του να αισθάνεται όμορφα μαζί του ! Να απολαμβάνει τα όμορφα συναισθήματα που του εγείρονται.
Ούτε την περίπτωση να απολαμβάνει το σεξ, μαζί του ! Φτάνει μάλιστα συχνά, να του το στερεί με διάφορες αιτιολογίες )
Ναι, ούτε αυτό !

Είναι μια μορφή ζήλιας όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόσωπο αυτό, ζηλεύει τον ίδιο του τον…εαυτό ! Οι προσωπικότητες αυτές, για να νιώσουν καλά, απαιτούν από τους άλλους τεράστιες θυσίες γιατί μόνο έτσι νομίζουν ότι θα είναι σίγουροι ότι τους αγαπούν !

Φυσικά η Εγγύτητα με την μορφή της Αγάπης και του Έρωτα , είναι ένα ζητούμενο υγιέστατο αλλά οι παραπάνω τύποι (άντρες και γυναίκες ), ζητούν αυτό ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ και από την άλλη πιστεύουν ότι δεν το αξίζουν καθόλου , κατά βάθος !
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για αυτήν τους την απαίτηση, άλλωστε…

Θέλει δουλειά με τον Εαυτό για να ξεπεραστεί η δυσλειτουργικότητα αυτή και μέχρι κάποιος να την αναγνωρίσει και να κάνει κάτι , ας προσέχουμε οι υπόλοιποι γιατί μια τέτοια σχέση (οποιασδήποτε μορφής) δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και μόνο αναστάτωση και πόνο πολλές φόρες , θα μας φέρει !

Υ.Γ. Yπάρχει και η ”απέναντι” προσωπικότητα που είναι αυτή που θα …κολλάει και θα παλεύει να κρατήσει έναν τέτοιο άνθρωπο με τεράστιο ψυχικό και σωματικό κόστος !
Η Αιτία είναι ίδια, διαφορετικό το ”πρόσωπο” της.
*Το κείμενο μου αυτό, είναι εμπνευσμένο από την πλέον καταξιωμένη μέχρι σήμερα, Θεωρία για την Νεύρωση και τις Νευρωτικές Ανάγκες ,της Κάρεν Χόρνεϋ και συγκεκριμένα από την Νευρωτική Ανάγκη για Αγάπη .

Μαρία Αντωνάτου
Personal & Professional Coach
Msc Counselling Psychology

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *