Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία!!!

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία!!!
“Η σύγκρουση είναι μεταξύ της ανάγκης κάθε ανθρώπου να αγωνισθεί για αυξημένη αυτοσυνείδηση, ωριμότητα, ελευθερία και υπευθυνότητα και της τάσης του να παραμείνει παιδί και να γαντζωθεί στην προστασία των γονέων ή των γονεϊκών.”
(Rollo May)
Ο Rollo May, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Υπαρξιακής προσέγγισης της Ανθρώπινης Ψυχής, σε συμφωνία με άλλους υπαρξιστές,θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τους ανθρώπους είναι ότι είναι Ελεύθεροι. Όμως η ελευθερία δεν παράγει μία ήρεμη ζωή.

Η ελευθερία φέρει μαζί της την ευθύνη, την αβεβαιότητα και επομένως το άγχος.
Το υγιές (αυθεντικό άτομο) ασκεί την ελευθερία για να αποδεχθεί τη ζωή ολοκληρωτικά και για να προσεγγίσει το πλήρες δυναμικό του. 
Άσκηση ελευθερίας σημαίνει να προελαύνει κανείς πέρα από αυτό που ήταν πριν, αγνοώντας τις προσδοκίες (ρόλους) για τη συμπεριφορά που του επιβάλλουν οι άλλοι και, επομένως, να ενεργεί ενάντια σε παραδόσεις, ήθη και συμβάσεις.
Όλα αυτά προκαλούν άγχος, αλλά είναι φυσιολογικό, YΓΙΕΣ άγχος, επειδή συντελεί στην προσωπική ανάπτυξη. Το νευρωσικό άγχος είναι αυτό που δεν συντελεί στην προσωπική ανάπτυξη, επειδή προκύπτει από τον Φόβο της Ελευθερίας.
Ο άνθρωπος που βιώνει νευρωσικό άγχος ζει τη ζωή του με τρόπο που μειώνει ή εξαλείφει την προσωπική ελευθερία. Ένα τέτοιο άτομο συμμορφώνεται με την παράδοση, το θρησκευτικό δόγμα, τις προσδοκίες των άλλων ή οτιδήποτε άλλο περιορίζει την ανάγκη
του να πραγματοποιήσει προσωπικές επιλογές.
Ο νευρωσικός είναι αποκλεισμένος από τον εαυτό του όπως και από τους άλλους ανθρώπους.
Η αυτοαποξένωση εκδηλώνεται όποτε οι άνθρωποι ενστερνίζονται ως δικές τους αξίες υπαγορευμένες από την κοινωνία αντί εκείνων που κατακτώνται προσωπικά.
Η αυτοαποξένωση δεν έχει αποτέλεσμα μόνο ενοχή, αλλά και απάθεια και απελπισία και εκφράζεται με πολλά και ποικίλα συμπτώματα σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε Συλλογικό!
Πηγή άρθρου: Μαρία Αντωνάτου
                        Life coach
“Ε.Ι.Μ.Α.Ι.”
Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *