Τι στ’ αλήθεια μαθαίνουμε στα παιδιά ;

Τι στ’ αλήθεια μαθαίνουμε στα παιδιά ;
 Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν αναπτύσσεται ένα παιδί , εάν δεν πάσχει από κάτι εξαιρετικά σοβαρό, θα καταφέρει με τον έναν ή άλλον τρόπο να αντιμετωπίσει το περιβάλλον του και θα διδαχθεί κάποιες δεξιότητες.
Υπάρχουν όμως δυνάμεις μέσα του που δεν θα μπορέσει να αναπτύξει μέσω της μάθησης.
Δεν χρειάζεται μα και κανείς δεν μπορεί να διδάξει ένα …βελανίδι να γίνει βελανιδιά, όπως λέει η σπουδαία Dr. Karen Horney.
 Ετσι και με τον άνθρωπο, η ανάπτυξη των εγγενών και ιδιαίτερών του δυνατοτήτων, αναπτύσσονται όταν βρούν κατάλληλο έδαφος και του δοθούν οι ευκαιρίες να ανακαλύψει τις μοναδικές ζωντανές δυνάμεις του πραγματικού του Εαυτού.
 Με διάυγεια να βρεί το βάθος των συναισθήματων του,των συλλογισμών του, των επιθυμιών του και των μέσων που θα απολαύσει την Υπαρξη του.
Μέσα σε ένα κλίμα Αποδοχής και Σεβασμού προς αυτό, ένα παιδί θα μάθει να συγχροτίζεται με τους άλλους με αυθεντικά συναισθήματα και με τον καιρό και με πίστη στον εαυτό του θα ΄βρει το σύστημα αυτό των αξιών που θα ωφελεί το ίδιο και τους συνανθρώπους του και θα θέσει στόχους βρίσκοντας το Νόημα της ζωής του !

Ολα αυτά είναι ικανό να τα πραγματοποιήσει επειδή από την γέννηση του ΄φέρει αυτην την εσωτερική γνώση και δύναμη που όλοι ανεξαιρέτως φέρουμε με τον ξεχωριστό τρόπο όμως ο καθένας μας !
Είναι σφάλμα λοιπόν να πιστεύουμε ότι εμείς τα μαθαίνουμε αυτά στα παιδιά.
Δυστυχώς , λόγω βασικών ελλείψεων γνώσης ή ισχυρών μη λειτουργικών πεποιθήσεων , αυτό που κάνουμε (με καλή πρόθεση βέβαια) , είναι να εμποδίζουμε αυτήν την προ-ορισμένη από την Φύση ή το Θεό (όπως θέλετε ορίστε το ) πορεία προς την ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωση του κάθε ανθρώπινου πλάσματος.
Μια ανάπτυξη που δεν είναι μόνο Ηθική υποχρέωση αλλα και Ηθικό προνόμιο των Ανθρώπων !
Ας δημιουργήσουμε κατάλληλο έδαφος για τα παιδιά (αυτό θέλει λίγη δουλειά από μέρος των ενδιαφερόμενων ) ώστε ελεύθερα των δικών μας λανθασμένων πεποιθήσεων, θα μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους και έτσι θα μάθουν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν και τους άλλους !

Μαρία Αντωνάτου
Personal & Professional Coach
MSc Counselling Psychology
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *