Ψυχοθεραπεία: Η διαδικασία της Ψυχοαποκατάστασης

Ψυχοθεραπεία: Η διαδικασία της Ψυχοαποκατάστασης
Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί εξομολογητική διαδικασία όπως εσφαλμένα νομίζουν αρκετοί άνθρωποι.
Είναι μια Επιστήμη-Τέχνη που στοχεύει στην ανακάλυψη καθοριστικών και δευτερογενών παραγόντων που επηρεάζουν την καθημερινή συμπεριφορά και τα συναισθήματα που άρχισαν από την παιδική ηλικία και καταγράφονται τόσο στη συνείδηση όσο και στο μη συνειδητό.
Προσπαθεί να φέρει φως σε σκέψεις-συναισθήματα και συμπεριφορές που δε συνειδητοποιούμε.
Είναι διαδικασία Αποκατάστασης μέσω επαναπροσδιορισμού με εγκεφαλική διεργασία , Αποκάλυψης και τελικά Αφύπνισης του πραγματικού Αυθεντικού Εαυτού.
Η σημασία της  δεν βρίσκεται τόσο στα γενετικά αίτια όσο στα αίτια που διαιωνίζονται.
Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τις σκοτεινές πτυχές της ζωής και της ύπαρξής του και να κατανοήσει τα αίτια της δύναμης ή της αδυναμίας του.
 Βοηθά στο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να γνωρίσει το τι συμβαίνει συνειδητά και ασύνειδα ανάμεσα σε αυτόν και τους άλλους.
Η βελτίωση στις σχέσεις ενός δυσλειτουργικού ανθρώπου με τους άλλους ανθρώπους συμπίπτει με τη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό του.
Η Επίγνωση που αποκτάται , μέσω ψυχοθεραπείας (ή μέσω Γνώσης που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά) , επιχειρεί να ελευθερώσει το άτομο ώστε οι εγγενείς αρετές του να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να χάνονται σε νευρωσικές διαταραχές αλλά να εκφράζονται ελεύθερα και να ικανοποιούνται.
Μέσα από μία τέτοια διαδικασία που μπορεί και να λειτουργήσει ακόμη και προληπτικά ,κατακτάται η Πίστη στον Εαυτό, η απαραίτητη ευελιξία συμπεριφοράς και γίνεται αντιληπτό το όριο ανάμεσα στην:
Ελευθερία και στην εγωκεντρική ασυδοσία,
στην Αγάπη και στην εξάρτηση,
στην Δοτικότητα και την ενδοτικότητα,
στην Πνευματικότητα και στην στείρα επανάληψη μηχανιστικών ”τελετουργιών” ,
στο Ηθικό χρέος και στο καθήκον από φόβο ,
στην Δημιουργικότητα και στην υπερβολική αναζήτηση αναγνώρισης.
Οδηγεί τελικά στην πλήρη και αβίαστη δυνατότητα αξιοποίησης  των ποιοτήτων μας και στην ελεύθερη επιλογή με ποιές από αυτές προτιμούμε  να εκφράσουμε την Ύπαρξή μας , να Απολαύσουμε  με τον δικό μας μοναδικό τρόπο το μεγάλο δώρο της Ζωής, σε Αρμονία με τους άλλους.
Μαρία Αντωνάτου
Life & Professional Coach
MSc Counselling Psychology
Κέντρο Συμβουλευτικής  Ε.Ι.Μ.Α.Ι.
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *